Oyuncu olmanın yolları nedir?
Oyunculuğa merak saran ve oyunculuğa adım atan kişilerin en çok cevabını merak edip araştırdığı konuların başında, oyuncu olmanın yolları gelmektedir.
Oyunculuk mesleğini yapmak isteyen tüm oyuncu adaylarının, her işte olduğu gibi, belli başlı izlemesi gereken yollar ve uyması gereken kurallar vardır. Bu kuralların başında disiplin ve saygı gelmektedir. İş disiplini olmayan ve işine ya da iş arkadaşlarına saygı duymayacak olan hiç kimse bu işi yapamaz. Eğer ki işin başında bu iki kurala uyabilirim diyorsanız, iş disiplinim de var, saygı konusunda da sıkıntım yok diyorsanız, sizin için faydası olabileceğini düşündüğümüz bu makalemizi okumaya devam edebilirsiniz demektir. İşin ilerleyen kısımlarında, tabii ki uymanız gereken başka kurallar da karşınıza mutlak çıkacaktır.
Öncelikle işinizle ilgili sürekli araştıran, sorgulayan, izleyen, okuyan, takip eden bir yapıya sahipseniz, bu süreçte size oldukça yardımcı olacaktır. Oyuncu olmanın yolları dendiğinde, ilk akla gelen şey, çoğu meslek grubunda olduğu gibi eğitimdir. Dışarıya çıksak ve 10 kişiye sorsak, 8'i oyunculuk yapabileceğini söyler. Ancak başka bir meslek grubunu sorduğumuzda bu rakam oldukça düşer. Dışarıdan bu kadar basit görünen, ancak içine girildiğinde çok zor olan bu meslek grubu da, diğer meslekler gibi eğitim alınmadan yapılması çok zor olan işlerdendir.
Oyunculuk yapabileceğini düşünen bu 8 kişinin hepsini audition'a (deneme çekimi) alsak, hiçbiri yönetmen, yapımcı ya da cast direktörünü etkileyecek bir performans gösteremeyeceklerdir. Bunun nedeni kesinlikle eğitimsizliktir. Oyunculuk eğitiminin önemi burada devreye girmektedir. Ve işte bu yüzden oyuncu olmanın birinci kuralı mutlaka 'eğitim' diyoruz. Çünkü bu işin eğitimini almadan, oyunculuk yapmaya kalkarsanız, bırakın set ortamını, ilk deneme çekiminizde tökezlersiniz. Deneme çekimi (audition) esnasında kameranın sizi hangi açıdan çektiğini düşünemez, nerede duracağınızı ve nereye bakmanız gerektiğinizi bilemez, ellerinizi nereye koyacağınızı düşünemezsiniz.
Alacağınız oyunculuk eğitimi'nin tam da bu noktada oyuncu olmak isteyen adaylara faydası oluyor. Aldığınız eğitimler ve yaptığınız pratikler sayesinde, bu deneme çekimlerinde ne yapmanız gerektiği detaylıca ve pratik yapılarak kursiyerlere anlatılır. Dolayısıyla tüm bunları bilerek bir audition çekimine (deneme çekimi) katılırsanız, bu bilgilerinizi yeteneğiniz ile birleştirdiğinizde, şansınız da size yardımcı olursa işi kapma olasılığınız o kadar yükselir. Oyunculuk eğitimi alacağınız kurs ile ilgili yapacağınız araştırmalarda en önemli nokta, eğitmenlerin kimler olduğudur. Eğitmenleri tanıyorsanız ve tecrübelerine güveniyorsanız, eğitmenlerin geçmişlerini de internet üzerinden araştırıp, o kurstan gönül rahatlığıyla eğitim alabilirsiniz. Bazı kurslar, oyuncu adaylarını etkileyebilmek için, tanınmış oyuncuların fotoğraflarını eğitmen olarak portföylerine koyarlar. Kurs başladıktan sonra o eğitmeni sadece 1 ya da 2 kere görürsünüz. Ve siz kendinizi o oyuncudan eğitim almış sayarsınız. Ancak bir oyuncu, ne kadar usta olursa olsun, 1 derste size oyunculukla ilgili bilgileri aktaramaz. Size faydalı olamaz. O yüzden kursa başlamadan önce, hangi eğitmenin, kurs boyunca ne kadar saat derse gireceğini de mutlaka sorun...
En iyi oyunculuk eğitimini devlet konservatuarlarında alabileceğinizi belirtmekte fayda var. 21 yaşını doldurmadıysanız ve oyunculuk yapmak istiyorsanız, devlet konservatuarlarını araştırın ve bir konservatuara hazırlık kursuna yazılın. Konservatuarların yetenek sınavlarına mutlaka hazırlanıp katılın. Devlet konservatuarlarının yanı sıra, özel üniversitelerin bazılarında da oyunculuk bölümleri bulunmaktadır. Bunları da araştırabilirsiniz. Üniversitelerin yanı sıra, oyunculuk atölyeleri, başarılı eğitmenler ile 3 ve 6 ay gibi dönemsel atölyeler yapmaktadır. Bu atölyelere ve oyunculuk ile ilgili yapılan workshop çalışmalarına katılımlar göstererek, bu konuda bilgilerinizi sürekli tazeleyebilirsiniz.
Evet, eğitiminizi aldınız. İlk aşamada birçok eksiğinizi, aldığınız eğitimler ve yaptığınız pratikler ile kapattığınızı düşünüyorsunuz. Artık sahaya çıkıp, oyunculuk yolunda öğrenilenleri uygulamak ve şansınız da size yardımcı olursa, işi alma vakti...
Aşağıdaki başvuru formunu eksiksiz doldurarak, Türkiye'nin en köklü cast ajansları içinde olan Mandalina Casting'e oyunculuk başvurusu yapabilir, oyunculuğa ilk adımı atabilirsiniz.
Ancak işlerden nasıl haberdar olacaksınız? Oyunculuk yapabilmeniz için tabii ki işlerden haberdar olmanız ve görüşmelere katılıp bu öğrendiklerinizi uygulayabilmeniz gerekiyor. Bunun için bir cast ajansı ya da menajer ile anlaşmanız gerekmektedir. Cast ajansları ve menajerler, çalıştıkları oyuncuları dizi, sinema ve reklam projelerine sunmak, onları görüşmelere yönlendirmek, işlerden haberdar etmek ile görevlidirler. İşte eğitiminizi tamamladıysanız, sizin sıradaki ihtiyacınız tam da bu.
Bu aşamada da belli başlı kurallar oyuncu adaylarını bekliyor. Cast ajansı ya da menajer seçimini nasıl yapacaksınız? Gideceğiniz cast ajansı güvenilir mi? İşte bu soruların cevapları aslında sizde saklı... Öncelikle günümüzde internet kullanımı ve teknoloji bu kadar ilerlemişken, piyasada iyi iş yapan cast ajansları ve menajerleri internetten araştırarak öğrenmek çok kolay. Bunun yanı sıra dizilerin sonundaki arka jenerikte, o dizinin çalıştığı cast ajansları listesine ulaşabilirseniz. Bu cast ajansları ve menajerlerin isimlerini alarak, internette yapacağınız çok kısa bir araştırma sonucunda, tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Cast ajansı seçerken nelere dikkat etmelisiniz?
Öncelikle kayıt olmayı düşündüğünüz cast ajansının kurumsal bir yapıya sahip olması çok önemlidir. Neden önemlidir? Çünkü sizin bir oyuncu adayı olarak projelere kim tarafından ve nasıl sunulduğunuz çok önemli. Bir kurumsal firma tarafından sunulmak var, bir de hiçbir kurumsal yapıya sahip olmayan, iletişim kurulabilecek ofisi bile bulunmayan bir şahıs tarafından sunulmak var. Yapımcı şirketler karşılarında her zaman muhatap bulmak ister. Ve bu yüzden kurumsal yapıya sahip olan bir cast ajansı tarafından sunumlarınızın gitmesi, size artı bir değer sağlayacaktır.
Cast ajansının kurumsal olup olmadığını nasıl anlarsınız? Ajansın ismini Google arama motorunda araştırdığınızda, firma ile ilgili bilgiler çıkıyorsa, ofis adresi varsa, ajansın resmi internet sitesi ve bu sitede iletişim bilgileri bulunuyorsa, sosyal medya hesapları varsa, vergi levhası varsa, bu ajans kurumsal bir yapıya sahip sayılmaktadır. Bunun dışında, ajansın faal olarak ya da önceden hangi oyuncularla çalıştığını, internet sitesinden daha önce çalıştığı dizi, reklam, sinema projelerini (referanslarını) inceleyebilirsiniz. Eğer ki sizinde ekranlardan tanıdığınız oyuncularla çalışan bir ajans ise ve sizinle de çalışmayı kabul ettilerse, ajans ile çalışmanızda bir sakınca olmayacaktır. Bu noktadan sonra önemli olan sizin ne tarz karakterlere sunulduğunuzdur.
Oyuncu adayının ilk etapta tecrübe edinebilmesi adına, bölümlük rollere sunulmasında ya da bölümlük rollerde yer almasında herhangi bir sakınca yoktur. Tabii ki bu oyuncu adayının tercihidir. Bu tarz bir rolde yer almak istemiyorsa bunu ajansına bildirerek, sadece ana cast ya da yan rollerde sürekli olacak şekilde yer almak istediğini bildirebilir. Ajansta buna uygun rollere sunum yapabilir. Ancak hiç tecrübeniz yoksa ve bir yerden başlamak istiyorsanız, set havası solumanız gerekiyor. Bu yüzden ufak ufak adımlarla basamakları çıkmanız, ileride yere daha sağlam basmanızı ve güçlü adımlar atmanızı sağlayacaktır.
Çalışacağınız cast ajansını seçerken, sözleşmeli çalışmaya özen gösterin. Sözleşme kimi oyuncu adayını ürkütse de, aslında oyuncunun ve ajansın haklarını karşılıklı olarak korumasına yarayan yazılı bir belgedir. Unutmayın ki, sözleşmeli çalışmanız, ajansınızın size daha çok güvenmesini ve daha çok projeye sunulmanızı sağlayacaktır. Çünkü empati kurmak gerekirse, size güvenen bir oyuncu var ve sizinle sözleşme imzalamış. Siz bu kişiyi mi daha çok projeye sunarsınız, yoksa size güvenmeyi tercih etmemiş, hiçbir şey imzalamamış, ona bir iş bulduğunuzda her an sizi bırakma ihtimali olan birini mi daha çok projeye sunarsınız? Bunun cevabını size bırakıyorum ve bir ajansla anlaşmaya giderken karşınıza sözleşme koyulursa, bunları düşünerek karar vermenizi öneririz. Zaten yolun başındasınız ve sizin kaybedecek bir şeyiniz yok, ama kazanacak çok şeyiniz var...
Unutmayın ki; siz bu ajansı araştırdınız ve tanınmış başka oyuncularla da çalıştığını bildiğiniz ve güvendiğiniz için şu an o ajansla görüşmedesiniz. Ekranlardan tanıdığınız birçok oyuncu bu ajansa güvenmiş ve kariyerini bu sözleşmeyle onlara teslim etmiş. Bu şekilde düşünün, karar sizin... Sözleşmesiz çalışan ajanslar da tabii ki var, ancak bu ajansların oyuncu portföyü çokta başarılı olmadığını araştırma yaparak göreceksiniz. O ajanslarda yapacağınız işlerin kalitesi, ya da sizi sunacağı roller kariyerinizi olumlu etkiler mi, orası tartışılır bir konu. Unutulmaması gereken şey şu ki; piyasada iş yapan ve tanınmış birçok oyuncunun, bağlı olduğu menajeri ya da bir ajansı var. Bu sayede güzel işlere imza atıyorlar...
Cast ajansı ile anlaşmanızı yaptınız ve projelere sunulmaya başladınız. Burada şunu bilin ki, cast ajansı ya da menajerin görevi sizi bu projelerin görüşmeleri ile ilgili bilgilendirmektir. Sizin yapmanız gereken, ajansınızı sizi yolladığı bu görüşmelere mutlaka katılmanız. Çünkü görüşmelere katılmadan, hiçbir projeye sizi almazlar. Bunu aklınızdan çıkarmayın. Kimi oyuncu adayı, uzun süre deneme çekimlerine katılıyor ve sonra bıkıp bir daha gitmiyor. En yanlış olan davranışlardan biri budur. Eğer oyunculuk yapmayı gerçekten istiyorsanız, sabretmelisiniz. Çünkü bu işin ana direklerinden biri sabretmek ve beklemekten geçmektedir.
Yetenekli olabilirsiniz, eğitimli de olabilirsiniz, ama ilk projenizde direk gidip bir projenin ana castında yer almak size ağır gelebilir. Sağınızdan solunuzdan geçen aletlerin ne işe yaradığını bilmiyorsunuz, kimin ne görev yaptığını bilmiyorsunuz, işte bunlar sizi zorlayacak etkenlerdir. Ancak siz küçük rollerle sektöre giriş yapmayı planlarsanız, birden bire büyük hayaller ile bu mesleğe giriş yapmazsanız, küçük rollere gittiğinizde, insanlar iş yaparken herkesi inceleme ve öğrenme şansına sahip olursunuz. İşte eğitim almış olabilirsiniz, ama bir başka önemli eğitim bu aşamada başlıyor diyebiliriz. Eğitiminizin devam ettiğini setlerde daha iyi anlayabilirsiniz. Hem de gelir elde ederek...
Oyuncu olma yolunda, tüm bu adımlara dikkat ederek ilerlersiniz, oyunculuk yapma konusunda ciddi bir adım atmış olacaksınız. Zor ve meşakatli bir yolculuk sizi bekliyor. Makalemizi özetleyecek olursak,